Zamieszczone przez patryk23
trudno sprzedać 1,4 TSI?
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez perfexZamieszczone przez patryk23
Tak to już jest - gadaj z Dupą to Cię osra...
Napisałem jak jest ale zawsze można iść w zaparte i wbrew faktom uparcie twierdzić, że "brzozy tam wówczas nie było"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez patryk23Panowie temat był o TSI
Swoją drogą patrząc na ilość awarii i inwestycji potencjalnie czekających kupców nakręconych diesli to problemy TSi to pikuś. Mówię bardziej o skodowskich TSI 1,2/1,4/1,8 a nie np w VW-ju 1,4 TSI/160KM na kompresorze gdzie tłoki pękały.
TSI , zwłaszcza ze znaną historią pewnie, że kupować. Po zakupie używki zrobić co trzeba profilaktycznie a potem pilnować czy się objawy nie pojawiają i w porę reagować. Ot silnik wg mnie lekko specjalnej troski - tzn trzeba go słuchać i być czujnym a nie tylko katować.
Ale mleko się rozlało i smród w świat poszedł, niestety.
A z kupcami to jak wszędzie - wielu jest nieświadomych i kupują co się podoba i na co stać, kwestia tylko co ewentualnie zaufany"doradcy" podpowie :wink: . A jak ktoś jest w temacie to musi wybierać wg niego mniejsze zło, bo wszędzie są lepsze i gorsze jednostki. A te nowoczesne, wydajne, z wodotryskami w wielu markach nie dają rady na dłuższą metę i się wtopy nawet najlepszym trafiają. Kwestia tylko co to za wtopy i czy małym kosztem zapobiegawczo da się uniknąć problemów czy też motorownia będzie non stop dopominała się transfuzji gotówki.
Komentarz
-
-
Można pisać o TSI wiele. Będą to często opinie bardzo skrajne, ale ciekawe jest jedno - VW na TSI oparł już w zasadzie cały swój "pion" benzyniaków i w ubiegłym roku (z tego co czytałem) sprzedaż raczej nie poleciała w dół. Ponoć ostatni rok mają dosyć udany, nawet bardzo dosyć
. A chyba cały ten sukces nie oparł się na TDI?. Teraz jest jeszcze wybór turbo/nie-turbo, ale kierunek został wytyczony i wybór będzie się zmieniał raczej w stronę to-turbo czy tamto-turbo. Najlepszym przykładem może być tu ostoja wolnossaków - Honda z nowymi VTEC-Turbo.
Tak więc sprzedaż TSI, tym bardziej za parę lat nie powinna przysporzyć problemów, ponieważ, jakby się kupujący nie obejrzał, wszędzie będzie benzyna z turbo.Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Panowie, więcej takich tematów, to na pewno ze sprzedażą będzie bryndza. Trochę więcej kreatywnego marketingu. Trzeba założyć kilka tematów pod klientów typu: zachwyty nad tsi, genialne tsi, itd. Tematy będą wyskakiwały w wyszukarkach, a klienci będą się garneli drzwiami i oknami :diabelski_usmiech
A my po cichu przesiądziemy się na 1.62004 Renault Thalia 1.4 RT,
2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
2009 Renault Clio MTV 1.4
2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów
Komentarz
-
-
Ja na swoją OIIFL nie narzekam. Ma już ponad 2,5 roku, prawie 25.000 km nakulane :diabelski_usmiech i zero problemów. Co prawda jest z czerwca 2011 r. (MY 2012), więc teoretycznie nic nie powinno się dziać, bo teoretycznie ma już wszystko poprawione. I tego się trzymam, a silniki TSI polecam każdemu, kto nie liczy na zużycie w granicach 4,5-5 l po mieście... Tylko rozsądne 8,0-8,5 przy normalnej jeździe w mieście, a 6,0-6,5 l poza miastem.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Eidos71a silniki TSI polecam każdemu, kto nie liczy na zużycie w granicach 4,5-5 l po mieście... Tylko rozsądne 8,0-8,5 przy normalnej jeździe w mieście, a 6,0-6,5 l poza miastem.Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.
Komentarz
-
-
Żeby szmaciarze mogli toby wszystko odlali w całości albo pokleili na amen bez śrubki najmniejszej i wtedy żeby czujnik za 200 wymienić musiałbyś cały silnik z osprzętem od nich brać. Co za zaraza.
Zamieszczone przez perfexNie piszesz jak jest, tylko piszesz jak jest wg Ciebie
Zamieszczone przez NortheuszNajlepszym przykładem może być tu ostoja wolnossaków - Honda z nowymi VTEC-Turbo.Jednak 280 koni z 2.0 w Type-R robi wrażenie będzie, ale tylko na ośce. Choć VW też nieco modyfikuje i nowe Polo R 2.0 będzie mieć 220 kucy, ale w quattro.
Komentarz
-
-
Naprawdę niektórzy maja nieźle narąbane z tym straszeniem silnikami TSI.
Przed kupnem swojej S II 1.8 TSI rozmawiałem z kumplami z ASO Skody i powiedzieli mi, ze odnośnie 1.8 TSI mieli 2 przypadki gdzie ten silnik brał nienormalne ilości oleju i w obu przypadkach silnik został wymieniony na nowy.
Mój 1.8 TSI oleju nie bierze - ostatnio robiłem pierwszy przegląd i od odebrania z salonu do przeglądu silnik nie wymagał jakiejkolwiek dolewki oleju.
Natomiast osiągi jakie zapewnia ten silni po prostu deklasują jego wolnossących rywali o większych pojemnościach.
Taka sama deklasacja następuje przy zużyciu paliwa, bo prosty jak budowa cepa i uznawany za bezawaryjny 1.6 BSE w O II palił mi tyle samo co 1.8 TSI w S II.
Co więcej w pracy mamy 4 O II FL 1.4 TSI i 8 O II i O II FL 1.8 TSI z żadnym z tych aut nie było jakichkolwiek problemów, a jest to 12 samochodów !!
Także myślę ze straszenie silnikami TSI jest nie na miejscu i nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
Owszem nie wolno zapominać, że problemy w TSI były, ale to już minęło i obecnie te silniki są wolne od jakichkolwiek niedomagań.
A co strachu przed awariami - jeśli tysiące ludzi kupuje współczesne diesle (niezależnie jakiej marki) nie bojąc się ich wysokiej i powszechnie znanej awaryjności, to nie widze powodów aby kupcy odwrócili się od TSI.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cztoPanowie, więcej takich tematów, to na pewno ze sprzedażą będzie bryndza. Trochę więcej kreatywnego marketingu. Trzeba założyć kilka tematów pod klientów typu: zachwyty nad tsi, genialne tsi, itd. Tematy będą wyskakiwały w wyszukarkach, a klienci będą się garneli drzwiami i oknami :diabelski_usmiech
A my po cichu przesiądziemy się na 1.6. Generalnie jak coś jest źle to zaczyna się jojcenie i wieszanie wszystkich psów z okolicy. Ale jak wszystko jest oki i nie sprawia problemów to się o tym po prostu nie pisze,...bo po co? Później czytając opinie trafia się na ogromną większość negatywów, kilka pozytywów i jeszcze więcej re-negatywów na zasadzie powtórzonych od "sąsiadki kuzyna wójka brata ciotki mojej siostry, która to słyszała gdzieśtam, ale na pewno to prawda ...." :lol:. Sztuka to dotarcie do informacji, przeczytanie, przyswojenie i wyciągnięcie - w miarę możliwości w miarę logicznych wniosków
.
Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.deRozumiem, że Twoim zdaniem Alonzo_ wymyśla jakieś bzdury w tym temacie? Problem łańcuchów wytrzymujących 30 tyś nie istnieje, a jest jedynie wymyślony przez AutoBilda który jest ostatnią gazetą piszącą negatywnie o VW?Pozdrawiam
perfex
Octavia HTP
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigCo więcej w pracy mamy 4 O II FL 1.4 TSI i 8 O II i O II FL 1.8 TSI z żadnym z tych aut nie było jakichkolwiek problemów, a jest to 12 samochodów !!Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Rozumiem, że Twoim zdaniem Alonzo_ wymyśla jakieś bzdury w tym temacie? Problem łańcuchów wytrzymujących 30 tyś nie istnieje, a jest jedynie wymyślony przez AutoBilda który jest ostatnią gazetą piszącą negatywnie o VW?. Warto jest wpomnieć o poprawkach, że od danych roniczków nie ma problemu, potraktować problem kompleksowo, a nie wybiórczo.
Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez perfexWięc jezeli jeden na 1000 albo i 1 na 10000 jest wadliwy to robi się problem mocno medialny.
[ Dodano: Nie 02 Lut, 14 20:03 ]
Zamieszczone przez NortheuszWarto jest wpomnieć o poprawkach, że od danych roniczków nie ma problemu, potraktować problem kompleksowo, a nie wybiórczo.
Dla jednych liczą się osiągi i takim osobom nie przeszkadzają pewne nieprzewidziane wydatki za przyjemność dania po garach, są też osoby które bardziej cenią niezawodność i unikanie dodatkowych wydatków te zawsze będą biły w inny dzwon niż Ci poprzedni. Gdzie dwóch Polaków tam 3 opinie
Komentarz
-
-
Paradoksalnie zawsze najwięcej w temacie maja do napisania osoby, które takiego silnika nie mają...
Mi mój motor pasuje. Zapewnia dynamikę jakiej próżno szukać u konkurencji z czasów kiedy tsi było już na rynku. Jeśli jedzie się zgodnie z przepisami spalanie jest lepiej niż dobre.
Czy padnie mi rozrząd? Nie wiem, na razie mam niecałe 60kkm i jest ok. Nabyłem już nieco wewnętrznego spokoju ;-)
Komentarz
-
-
Chłopaki, a znacie to:
T(otal) S(hit) I(nside) :haha:
Taki żarcik z mojej strony dla nadmiernie zirytowanych. A na poważnie to koś tu na naszym forum miał taki podpis a w profilu było TSI - to nie moje hasło :szeroki_usmiech
Widzę niektórzy się napinają za ostro.
Chłopaki, wrzucić na luz. Ja swoje wyżej napisałem. Ktoś powie, ze nie mam racji, że wyssałem to z palucha. Inny się zgodzi. Każdy niech sobie własne zdanie ma i tyle. Nigdzie nie napisałem, że TSI to zło. Każdy kto nie ma problemów z czytaniem ze zrozumieniem to powinien zauważyć. I do tego dodam, że mam w mym "otworku" to co kto sobie myśli o "gównianej" koreańskiej motoryzacji. Dlaczego? Bo na razie jestem zadowolony ze swojego padła. I niech sobie ktoś pisze, że silnik padł gdzieś czy sie drobiazgi sypią. I nawet jeśli to prawda to co z tego takie rzeczy się zdarzają. Ja mam to gdzieś bo u mnie jest na razie OK. Mam w nosie co u innych. Dbam najlepiej jak potrafię i się cieszę. A na kłopoty jest gwarancja. Podobnie bym podchodził gdybym miał np dziadowskiego citroena C5 (który bardzo mnie kręcił).
Niektórzy mają problem ze sobą. Nie potrafią podejść z dystansem to wielu rzeczy i nie dość, że interpretują czyjeś zdanie błędnie "po swojemu" to jeszcze traktują to jakby się im co najmniej matkę albo żonę skrzywdziło.
TSI miało problem z rozrządami i tego choćby nie wiem jak się chciało nie da się wymazać. Można samemu się oszukiwać do woli a proszę bardzo, że tego nie było ale niektórym tego się nie wciśnie. Fakt jest (był) faktem. A czy to znaczy, że silnik jest zły? Gdzie napisałem? Jest bardzo fajny i nie twierdzę, że należy do omijać. Ale niektórzy tego nie dostrzegli.
Jeździjcie zadowoleni swoimi t-benzynkami jak i ja mym "gównianym" koreańcem i niechaj chytra ręka szefów szmelcwagena nigdy nie sięgnie do Waszej kieszeni (jak i skośna do mojej).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez iFiParadoksalnie zawsze najwięcej w temacie maja do napisania osoby, które takiego silnika nie mają...
Za to w temacie 1.4tsi kolejny "szczęśliwy" właściciel Zenek :?, zrobmy tak jak skoda , zamknijmy temat ,...nie będzie problemów z rozrządem :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Komentarz
-
Komentarz